x

Dünyayı Kuşatan Yüreğin Anısına

Mustafa ÖZEL

Yalnız Kurt

Bir insanı niye yazarız, bir insanı niye anarız? Büyüklerimiz, yol göstericilerimiz, bize, toprağımıza emek verenler, vakit saat gelince ait oldukları yere gidiyorlar. Geride kalanlara dünya dolusu hüzün kalıyor. Boşluk. Sahipsizlik. Karanlık. Yalnızlık. Daha birçok şey. Hayat devam ediyor.

Önden gidenlerin yolu duruyor, yürüyecek birilerini bekliyor. Yol, yolcusuz olmaz. Yol bâkî, yolcu fâni. Bir bahar mevsimiydi, aylardan Mayıs. Afganistan’a bahar lazımdı, yıllarca süren kış bir türlü bitmek bilmiyordu. Oradan neler almıştı, neler öğrenmişti. Hayatının en verimli, en genç yıllarından bir kaçını o topraklarda geçirmişti.

Ama o topraklardan vazgeçmemişti. İrtibatını sürdürmüştü. Selam göndermiş, selam almıştı. Fırsatını bulunca giderdi. Yine bir fırsat doğmuştu. Yetimler için gidilecek, onlara bir yuva yapılacaktı. Ve gitti. O gidiş, son gidişti.

Yetimlere yuva yapacaktı, olmadı, o topraklar ona yuva oldu, ebedî istirahatgah oldu. Anmanın faydasının, anılana olmadığı kesin, bunda şüphe yok. Ananlar için bir manası var. İnsanî, ahlâkî bir boyutu da var: vefâ. Aralarında bir hukuk olanların vefâkâr olmaları beklenir.

Rehber insanların enerjisine, anlayışına, bakışına, duruşuna, azmine, gayretine her dâim ihtiyaç duyarız. Onların ışığı, önümüzü aydınlatır, gecemizi ışıtır. Sözü, 17 Mayıs 2010’da Afganistan’da şehîd olan Bahattin Yıldız’a getirmek istiyorum, adı gibi yıldız olan Bahattin abiye.

Aradan şu kadar yıl geçti, yokluğundan oluşan boşlukta azalma olmadı, hatta arttı. Ülkemizin yaşadığı süreç, insanlarımızın yaşadığı savrulma, onun gibilerin varlığını daha da aratır hale geldi. Şu kadarlık hayatımda gördüğüm şu: Rabbimiz, herkese istediği hayatı veriyor.

O, istediğini elde etti. Şehadetinin ardından çok şey söylendi. Ancak şahsen söylenenlerin, söylenmeyenlerden az olduğunu düşünüyorum. Bunu da şuradan çıkarıyorum: Zaman zaman dinlediğim dostlarından, arkadaşlarından farklı şeyler öğreniyorum. Bu da beni, böyle bir yargıya götürüyor. Bu vesileyle eli kalem tutan tutmayan herkese onunla ilgili anılarını, bildiklerini yazmaları için çağrıda bulunuyorum.

Bunun bizden daha çok, çocuklarımız, gençlerimiz, geleceğimiz için gerekli olduğu düşüncesindeyim. Şunun şurasında ne kadar rol modelimiz var ki! Bilenler bilir, Bahattin Yıldız’ın hayatı, sade bir hayattı. Bu sade hayat, katlanılmak zorunda kalınmış bir hayat değildi. Asla değildi. Bu, bile isteye tercih edilmiş bir hayattı. Herkesin gençlik ideallerindeki hayatı ötelediği, terk ettiği bir zamanda o, tanık olduğumuz, bildiğimiz, gördüğümüz hayatı yaşamayı tercih etmişti. Giyimi kuşamı, evi barkı, bağı bahçesi açısından böyleydi. Başkasına cömert, kendine cimriydi. Madden manen böyleydi.

İnsan kaybetmenin nerdeyse bir haz haline geldiği günümüzde, insanın, arkadaşın, dostun kıymetini bilen biriydi. İnsan harcanmasına tahammül edemez, sahip çıkılması için bütün imkânlarını kullanırdı. İnsan kolay yetişmiyordu çünkü.

Onu terk eden, onun dostluğunu bırakan biri var mıdır bilmiyorum. Ama o, iki kişi hâriç, selam verdiği, selamını aldığı hiç kimseyle ilişkisini kesmemiştir. Otuz otuz beş yıl sonra bile izini bulduğu bir arkadaşına selam vermeyi önemsemiştir. Yıllar, onun çevresine olan muhabbetini, alakasını, ilgisini artırmaya yaramıştır sadece.

Burada çocuklara ayrı bir paragraf açmak isterim. Onun hayatında çocukların ayrı bir yeri vardı. Çocuklarla muhabbeti, sohbeti sever, önemserdi. Onlara babalarıyla selam gönderirdi. Malum erkek çocukları futbola ilgi duyarlar. İletişim kurmak için ilk sorusu genellikle, “Hangi takımı tutuyorsun?” olurdu. Oradan başlardı muhabbet. Başlarını okşamayı ihmal etmezdi. Yetimhane projesi için Afganistan’a gitmesi de yine çocuklara olan ilgi ve alakasının bir sonucuydu.

Özgün Yayıncılık’ın çocuk kitapları neşretmesini de bu bağlamda değerlendirebiliriz. Onu ilk gören, muhtemelen onunla tanışmak, konuşmak istemezdi. Böyle bir tarafı vardı. Onun sempatikliği görünüşünde değil, içindeydi, içinin derinliklerinde. Size yüreğini, gönlünü, iç dünyasını açtığında, orada insan canlısı birini görürdünüz. Orada size özel bir yer açardı. Burası sürekli büyüyen bir yer olurdu.

İnsanın birçok tanıdığı olabilir. Ancak bu tanıdıklarıyla belli bir düzeyde düzenli, sıkı, düzeyli ilişki sürdürmesi zordur. Onun için böyle bir zorluk yoktu. Çeşitli şehirlerdeki, hatta çeşitli ülkelerdeki tanıdıklarıyla irtibatını devam ettirmeyi iyi bilirdi. Bu konuda ustaydı.

Gençlik yıllarında arkadaşları ona, “Eritreli” demişlerdi. Sonraki yıllarda kimilerine Afgan, Bosnalı, Çeçen dendiği gibi. Oraya bedenen gitmemişti, ama yüreği oradaydı. Ümmetin acısı, derdi en büyük davasıydı. O yürek onu daha sonra, 2010’da şehâdet şerbetini içeceği Afganistan’a götürmüştü. Ümmet için hissettiklerini yaşama ve gerçekleştirme olanağı bulmuştu oralarda.

Yurt dışı tecrübesinin onu, zihnen, fikren, kalben, amelen geliştirmişti. Afganistan’da gördüklerini, yaşadıklarını yazmasının bunda etkisi vardır sanırım. Çünkü yazmak, zihni, fikri, kalbi harekete geçirir, yoğunlaştırır, inceltir, kıvama sokar. Milli Gazete ve Mavera dergisinde başlayan yazma eylemi, onun eylemciliğini, aksiyonerliğini, hareket adamlığını yok etmemiş, azaltmamıştır.

Onun için yazı, eylemin bir boyutundan ibaretti. Salt bir yazı/n adamı değildi, böyle bir amacı da yoktu. Zaten böyle bir şey ona yakışmazdı. Onun hayatındaki her şeyin yeri ve değeri, dava kadardı, davayla ilgisi kadardı. O, sözü de, eylemi de, yazıyı da davanın bir parçası olarak görürdü. Konuşmak da, faaliyet yapmak da, bir gazeteye, bir dergiye yazı yazmak, kitap yazmak da bu bağlamda değerlendirilmeydi. Özgün Yayıncılık da bu duruşun, bu bakışın bir neticesiydi.

Şimdiki üniversite mezunu gençlerin aklından bile geçirmediği izolasyon işi yaptı yıllarca. Onun mezun olduğu yıllarda, işletme mezunuydu, masa başı iş yapma imkânı çoktu. Ama o, el emeğini seçmişti. Bedenen kazanmayı yeğlemişti. O, şehîd olduğu güne kadar İslamcılığını sürdürmüştü. İslamcılık, onun için bir gençlik heyecanı değil, bir yaşam biçimiydi.

Böyle bir tartışmayı zâid addederdi. Müslümanca yaşama çabası, asla belli bir zamanla, belli bir mekânla sınırlandırılabilecek bir gayret değildi. Haksızlığın, zulmün olduğu yerde İslamcılık olmayacak da ne olacaktı! Ona göre İslamcılık batıya, sömürgeciliğe, adaletsizliğe bir başkaldırıydı. O, değişen şartlara göre anlayış, düşünüş ve yaşayışından ödün vermeden hesabını kapatıp gitti.

İnsanlar hayatta kabiliyetlerine göre faaliyette bulunurlar. Kimisi bedenen, kimisi malen, kimisi zihnen, fikren, ilmen çevresine faydalı olmaya çalışır. Bahattin abi birçok insanın ayrı ayrı yaptığı işleri yapabilen biriydi. Sporcu kişiliğinin yanında kültürel yönü, kavga adamı olmasının yanında naif şahsiyeti onu tanıyanları şaşırtmazdı. Gerektiğinde saatlerce konuşabilir, gerektiğinde bir o kadar spor yapabilirdi.

Yolculuğa çıktığında iki şey mutlaka yanında olurdu: Kitapları ve eşofmanı ile spor ayakkabısı. İmkân bulduğu yerde okur, imkân bulduğu yerde de koşar, spor yapardı. Onun için kitapsız, sporsuz bir hayat imkân dışıydı. Yanındakileri de sürekli koşmaya, spor yapmaya teşvik ederdi.

Birçok insanda bir gençlik heyecanı olarak kalan okuma ve spor, onda ömür boyu devam eden hareketlerdi. O hayata bir bütün olarak bakar, hayatı inşa ve ihya eden eylemleri de bir bütün olarak görürdü. O bakımdan söz, yazı, eylem, insana ait her ne varsa, onun için bir bütündü, birini yapıyor olmak diğerinin ihmalini gerektirmezdi.  

Bahattin abi, aynı zamanda dert babasıydı. Ailevî, ekonomik, psikolojik vb. sorunu, derdi olan onu bulurdu. Dinlemekten hiç erinmezdi. Aynı kişiyi birçok kez uzun uzun dinlediği az değildir. Herkesin birbirine yük olduğu, dert olduğu bir zamanda o, çevresindekilerin yükünü alan, derdini, sıkıntısını hafifleten, alan biriydi. ‘Herkes derdini anlatacak birini buluyor, biz derdimizi kime anlatacağız?’ mealindeki sözünü, az duymamışımdır kendisinden.

Son zamanlarda zamanımızın Evliya Çelebi’si olmuştu. Sık sık yurt dışına çıkıyordu. Onun bu yolculukları, gezi değil birer ziyaret idi. İnsan ve dost merkezli yolculuklardı. Gittiği yerlere kardeşlik, dostluk götürür, oralardan da kardeşlik, dostluk getirirdi. Onun bu gidiş gelişleri, hem kendisine, çevresindekilere çok şey kazandırmıştır.

17 Mayıs 2010’da Rabbine yürüyen Bahattin Yıldız, arkasında yüzlerce dost, binlerce hatıra, mükemmel bir örneklik bıraktı. Eminim onu tanıyan herkes onun yokluğunu hissediyordur, sıcaklığını, sesini, selamını arıyordur. Yazının başlığı, Bahattin abinin kıymetli dostlarından İzzet Uzun’a ait. Bu yılın ilk ayında Simav’da kendisiyle yaptığımız sohbette onu yalnız kurt olarak tanımlamış, bunu birkaç kez tekrar etmiş, sebepleri üzerinde de durmuştu.

Bu kadar insan canlısı, bu kadar insanla hemhal olmuş biri, nasıl olur da yalnız kurt olur demeyin! Bu da onun başka bir özelliğidir. Yazıyı bitirmeden, Sivas’ta kendisini gençlere tanıtmak için yapılan programda Mahmut abinin, cenaze namazında bir arkadaşından aktardığı şu cümleyi de söyleyeyim: “Yaşarken yük olmadığı gibi öldüğünde de yük olmadı.”

İHH adına şehîd Faruk Aktaş kardeşimizle birlikte Afganistanlı yetimlere sıcak bir yuva inşa etmek için giden şehîd Bahattin Yıldız abimizi bu vesileyle bir kez daha rahmetle anıyorum. Rabbim onları Peygamberimize, bizi de hepsine komşu eylesin! Âmîn!
 

Kemal Ramazan Haykıran

Bahattin Ağabey

Hamza TÜRKMEN

Bahattin Yıldız’ın Türkiye Tevhidî Uyanış Sürecine İlgisi ve İslami Direniş Çizgisine Katkısı!

Musa KIRCA

Rahmetli Bahattin Ağabeyin İzinde

Abdullah ÖZDEMİRCAN

Durmayan adam Bahattin Yıldız

Abdülkadir SEVEN

Güle güle! Direniş öğretmenim

Adnan BALCI

Bir ağabey uğurladık, bir Yıldız kaydı içimizden

Ahmet VAROL

Bir Yıldızımız ve bir bülbülümüz uçtu

Ahmet TÜRKBEN

Direncimizi yitirdik, farkında mıyız?

Akif EMRE

Okyanuslardan Hindikuş Dağları'na

Akif EMRE

Dağa çarpan hakikat gönüllüsü

Ali ÇELİK

Haza şehid

Ali Haydar HAKSAL

Hakiki bir Mücahit Abdülhamit

Ammar Cengiz ŞENOL

Hüzündür en çok yakışan bize

Arif ALTUNBAŞ

Bir yıldız daha kaydı aramızdan

Arif ALTUNBAŞ

Bahaddin Yıldız çağrısı

Bekir DİLEKÇİ

Bahattin Ağabey gideli on yıl oldu

Bilal KARA

Bahattin amcama mektup

Cavit OKUR

Bahaddin Yıldız - Abdülhamid Muhaciri - Ferhad Dağcı

Cavit OKUR

Sözünde duran bir yiğit daha Rabb'ine kavuştu

Cemal BALIBEY

Bir yıldız gibi kayarak ayrıldı aramızdan

Cemal BALIBEY

Ümmetin yüreği

Emin BATUR

Güle güle Bahattin abi

Ekrem KIZILTAŞ

Bahattin, Faruk, Cevdet ve diğerleri

Erdal KURGAN

Bilal'lerden Fuat'lara!

Erdal KURGAN

Karanlığa bir yıldız daha çaktık

Erol BATTAL

Bahattin Yıldız

Faruk EŞLİK

Yıldızımız, ağabeyimiz

Faruk EŞLİK

Bahattin Yıldız'da yedi güzel adamı okumak

Fahrettin GÜN

Öteye gideceğini çok önce haber veren “Yıldız”

Fahri GÜVEN

Bahattin Yıldız 'Cihad günlüğü' son noktayı koyu

Fatih PALA

Şehid

Fatma BARBAROSOĞLU

Orası devlet

Fatma ÜNAL

Savaşan Afganistan'da şehit düşen adam

Ferman KARAÇAM

Işığa koşan kelebek ; Bahattin Yıldız

Hamit KUNT

Sana bu ölüm çok yakıştı Bahattin ağabey

Hakan ALBAYRAK

Ses ver Bahattin ağabey

Hikmet GÖK

Sevdasına kavuşan adam

Hüseyin ALAN

İzmir'in yiğidi

Hüseyin ALAN

Bir ‘Yıldız’ daha kaydı aramızdan

İbrahim KARAGÜL

Bahattin Yıldız

İbrahim KARAGÜL

Bir yiğit adamı kaybettik

İbrahim TIĞLI

Bahattin Abi’nin İzmir’i ve 'Bizim çocuklar'

İhsan Süreyya SIRMA

Bir damadın ardından

İsmail YAŞA

Bahattin Yıldız'ın ardından

Lütfi AYHAN

Bahattin Yıldız aradığını buldu

M. Nihat MALKOÇ

Bahattin Yıldız'a mersiye

M.Nihat MALKOÇ

Gülün vedası yahut Bahattin Yıldız'ın şehadeti

Mehmet GÖKTAŞ

Şehadetin kutlu olsun Eritre'li

Mehmet ŞAHİN

Türkiye müslümanları yiğit bir akıncısını daha Rabbine şehit olarak gönderdi

Mine ALPAY

Bahattin Ağabey, bir yıldız gibi Afganistan'a kaydı

Mucahid YILDIZ

Bastığı yerleri yeşerten Adem

Musa KIRCA

Bahaddin YILDIZ ağabeyin aziz hatırasına

Musa KIRCA

Bir gaza erine yaraşır şekilde bu dünyadan ayrıldı

Mustafa AĞIRMAN

Palandöken Dağlarından Kunduz Dağlarına, oradan da Cennete uçan kartal

Mustafa ÖZEL

Yalnız kurt

Mustafa YÜREKLİ

33 kişiden biri Yıldız'dı, o kalemin kalbiydi!

Nihat BENGİSU

Bir yıldızımız da Salang Geçidi'nde söndü

Orhan DEMİRAL

Özlüyoruz Abi!

Ömer GENCALİOĞLU

Selamünaleyküm Bahattin abi

Ömer LEKESİZ

Adı Bahatin olan o ışık

Ömer LEKESİZ

Siz Bahattin Yıldız'ın ellerini görmüş müydünüz?

Özcan ÜNLÜ

Söz biter bazen... Kelimeler düğüm düğüm dizilir insanın boğazına

Salih TUNA
Makale

Salih TUNA

Annemden sonra hiç bu kadar ölmedim!

Selahaddin ÇAKIRGİL

Afganistan savaşımızın en aşinâ simâlarından Bahaddin Yıldız'ın ardından

Serdar DEMİRAL

Yaşadıkları gibi giden iki güzel insan

Serkan YORGANCILAR

Yıldızlarda kayar durmaz yerinde

Sezgin KIZILKOCA

Firakında keder içindeyiz

Şakir TARIM

Çorba, Bahattin Yıldız, tesettür

Şeref AKBABA

Dağlara

Uğur ARSLAN

Bahattin Abi’nin vedasının gençlere yüklediği sorumluluk

Ümit BOYACIOĞLU

Koskoca bir ‘kardeş’ dünya

Vural KAYA

Bahattin Yıldız'ın ardından

Yakup ASLAN

Bahattin Yıldız'ın ardından

Yalçın İÇYER

Sevgili Bahattin ve Faruk'a

Yavuz GENCER

Yıldızlar ölmez

Yusuf Ensar ÇALIŞKAN

Hoda hafız biraderani Mucahidan!

Yusuf KAPLAN

Bir Yıldız kaydı, yenileri doğsun diye

Ziyaretçi Defteri
Yükleniyor
Yükleniyor...